Satılık Kiracılı Ev Sorunu

Blog > Satılık Kiracılı Ev Sorunu

KİRACI İÇİNDEYKEN EVİN SATILMASI

Muğla Marmaris Gönenç Emlak Şirketi gayrimenkul sektöründe karşımıza çıkan sorunlardan satılık kiracılı ev sorunu konusunda açıklama yaptı. Yeni ev sahibi ve kiracının hakları nedir sorunu nasıl çözebilirler öneriler bu makalede sunuluyor. Muğla Marmaris satılık ev almak isteyenlere tavsiyemiz var.

Yasal olarak evin sahibi, evi satmış olsa dahi kiracının tahliyesini talep edemiyor. Kiracı hakları aynı devam ediyor. Fakat önemli bir farkla; yeni konut sahibinin kendisi ya da 1.dereceden akrabalarının ihtiyacı varsa kiracının evden çıkmasını talep edebiliyor.

Evin yeni sahibi kiracıyı evden çıkarmak istiyorsa öncelikle ihtar etmesi gerekiyor. İhtardan sonra kiracının evi boşaltmak için 6 ay süresi vardır. Eğer 6 ay içinde evden çıkmazsa, yeni mülk sahibi mahkemeye başvurma hakkına sahip olur.

 

Kiracı Varken Ev Sahibi Değişirse

  1. Eski konut sahibi ile kiracı arasında olan kira kontratı aynı şekilde devam eder. Kontrat bitene kadar konut sahibi kiracıyı evden tahliye ettiremez. Ancak evin sahibi birinci dereceden akrabalarının eve ihtiyacı oluğu kanıtlarsa, kiracının evden çıkması zorunlu olur.
  2. Evin içerisinde kiracı olsa dahi, evin yeni sahibi yeniden inşaat yada büyük bir tadilat olarak işleme başlanılmak istenirse kiracının evden çıkması talep edilebilir. Bu durumda kira kontratı fesih edilmiş olur. Fakat evin sahibi yine ihtar vermek durumundadır.
  3. Yeni ev sahibi ihtarı verdikten sonra kiracının 6 ay içinde evi boşaltması gerekmektedir.

 

İçinde Kiracı Olan Bir Evi Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Konu

  1. Kiracının yaşamayı sürdürdüğü bir ev satın alındığında, kira sözleşmesindeki tüm maddeler yeni ev sahibine devredilir.
  2. Evin yeni sahibinden, kiracıdan kiralama karşılığında almış olduğu depozito bedelini almayı talep edebilirsiniz.
  3. Evi satın alacağınız ev sahibi ile mevcut kiracısı arasındaki kira sözleşmesini mutlaka incelemelisiniz. Sözleşmede mülk sahibinin ve kiracının haklarının nasıl sınırlandırıldığı konusunda dikkatli olun.
  4. Evi satın alacağınız ev sahibinden kiranın düzenli ödenip ödenmediği ile ilgili bilgi alın.
  5. Satın alacağınız evde oturmakta olan kiracı ile mutlaka tanışmalısınız. Sizin için uygun bir kiracı olup olmadığını düşünün.

Kiracı içindeyken evin satılması durumunda her iki taraf için de hak söz konusudur. Konunun iyice araştırılıp her iki taraf için de zor duruma düşmeyecek şekilde bir sonuca varılması gerekir. Öncelikle anlaşma yolu denenmelidir. Sonuç alınamıyor ise, müracaat edilecek yol, yargı yoludur. 

İhtar için bir ay, boşaltma için altı ay bekleme, ilk duruşma 3 ay, ikinci duruşma derken gitti bir yıl. Yapacak birşey malesef yok. Kiracı düzenli olarak kirasını sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getiriyor ise, sadece beklersiniz. 

Ne Yapmalı?

Henüz konut satın almadınız ise, ya vazgeçin ya da önlem alın. Nasıl? Bu sorunu yaşamamak için, kiracıdan evi tahliye edeceğine dair Noterden taahhütname alın. Yine zaman alacaktır. Bizim tavsiyemiz; kiracılı ev satın almayın. Evini satmak isteyenler de kimseyi rahatsız etmesin. Mülk sahibi kiracıyı çıkardıktan sonra konutu satışa çıkarması her taraf için doğru olandır. 

Yararlı Linkler   Selimiye Emlak  -   Marmarisbox    

 

 

24-yil.jpg
kiracili-konut-almak1.jpg


Tepe Mahallesi Yeniyol Caddesi 38 nci Sokak No 59 Kadriye Gür Apt. Kat 2 B-10 48700 Marmaris - Muğla - Türkiye Ofis 0252 4133089 - Fax 0252 4133090 - Gsm 0532 3120116

Gonenc Emlakçılık Ltd.Şti. © Kuruluş 1994 - Tüm hakkarı saklıdır. sitemap