Gayrimenkul Tapu Harcı

Blog > Gayrimenkul Tapu Harcı

Satış işlemi

Mugla Marmaris emlak piyasasında gayrimenkul satın alırken son aşama satış işleminin yapılmasıdır. Geçmişte sıkıntılı olan bu süreç, Takbis programı sayesinde gün içinde tamamlanan işlem olmuştur.

Taraflar anlaştıktan, tüm kontrıoller yapıldıktan sonra,  öğlene kadar olmak üzere müracaatta bulunurlar. Randevu verilir. Döner sermaye ve tapu harçları ödenir. Ardından işlem tamamlanır. Ancak harç ödemesi nedir, nereye yapılır merak eden izleyicilerimizin isteği üzerine açıklama yapmayı uygun bulduk.

Bu nedenle, Gonenc Emlak Şirketi gayrimenkul tapu harcı nedir, nasıl ödenir hakkında açıklamaları Marmaris gayrimenkul piyasası müşterilerine isteğiniz üzerine duyurdu. Bültenimiz Marmarisbox sektöre ilişkin pek çok konuda makalelerini izleyicilere sunmuştur. Takibi önerilir.

Satın almayı düşündüğünüz evin istekleri karşılaması, istekleri karşılarken de bütçeyi aşmaması önemlidir. Siz tam istediğiniz evi bulduğunuzu düşürken,  bakıyorsunuz karşınıza öyle masraflar çıkıyor ki hevesiniz kursağınızda kalıyor.

Tapu Harcını Kim Öder?

Öncelikle  gayrimenkulü almaya karar verildiğinde sürecin henüz başında olunduğu bilinmelidir. Çünkü daha alım – satım işlemleri gerçekleşmemiştir.

Peki alım – satım işlemlerinde ne olacak? Tapu ücretini kim ödeyecek? İşte alım yapan kişinin de satış yapan kişinin de mutlaka bilgi sahibi olması gerekiyor. Gerekli hazırlıklar yapılmadığı zaman, aslında kolay geçebilecek süreç kendiliğinde sıkıntıya girebiliyor.

Gayrimenkul satıldığı zaman ortaya devlete ödenecek  tapu harcı çıkar. Bu harç devlete ödenmediği takdirde evin alım – satım işlemi gerçekleşmez. Yasada tapu harcı bedeli satış tutarının % 2’si olarak belirlenmiştir.

Ancak buraya dikkat; bu bedeli hem alıcının hem de satıcının ödemesi gerekiyor. Yani evi alacak kişi satış tutarının % 2’sini öderken, aynı şekilde satan kişinin de bu miktar kadar ödeme yapması lazım.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu harcını ödeyebilmek için öncelikle evin bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekiyor. Zaten alım – satım işlemi de burada gerçekleşecektir. Tapu harcı ilgili bankaya % 2 ve %2 olmak üzere alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir.

Dekont Tapu Müdürlüğü’ne teslim edilir. Burada dikkat edilmesi gereken; Dask (Zorunlu Deprem Sigortası)’nın yapılmış olmasıdır. Yani evin üzerinde bu işleme dair  borç olmamalıdır.

UYARI: Genellikle tapu harcını az ödeyebilmek için evin satış bedeli normalin altında göstermeye çalışılır. Bu yol tamamen yasaya aykırı olup, eğer yapılan usulsüzlük tespit edilirse, hem alıcıya hem de satıcıya oldukça ağır cezalar verilir.

Bazen ceza ödenmekten kaçılan miktarın kat ve katı olur. Bu sebeple, tapu harcı anlaşılan gerçek rakam üzerinden hesaplanmalıdır. Ayrıca, tapu harcının emlak vergisi tutarından az olmaması amaçlanmalıdır.

Örneğin; Satılmak istenen evin değeri 400.000 TL ise ödenmesi gereken tapu harcı bu 400.000 TL’nin % 2’si olan 8.000 TL olur. Aynı parayı satıcı da ödeyeceği için toplam miktar 8.000 TL + 8.000 TL olarak yani 16.000 TL olarak bilinmelidir

Gonenc Emlak

Marmarisin en eski gayrimenkul danışmanlıkj firmalarından olan Gonenc Emlak Ltd.Şti. 01.Ocak 1994 yılında kuruldu. Şirketin kurucuları francheising alarak 1992 yılnda işlettikleri şirketten ayrılarak kendi aile şirketinde faaliyete başladılar. Aralıksız bu güne kadar sektöre hizmet verdiler, devam ediyorlar. 

tapu-harci-nedir1.jpg


Tepe Mahallesi Yeniyol Caddesi 38 nci Sokak No 59 Kadriye Gür Apt. Kat 2 B-10 48700 Marmaris - Muğla - Türkiye Ofis 0252 4133089 - Fax 0252 4133090 - Gsm 0532 3120116

Gonenc Emlakçılık Ltd.Şti. © Kuruluş 1994 - Tüm hakkarı saklıdır. sitemap